Hvad dælen er kølemiddel, affedtningsmiddel og vibrationsafgratning/afgratning

Før i mandags havde jeg ikke hørt ordene affedtningsmiddel » http://katalog.prebenz.dk/affedtning,, vibrationsafgratning, kølemiddel » http://katalog.prebenz.dk/affedtning–kemi-til-affedtning, eller afgratning » http://katalog.prebenz.dk/afgratning,. Kølemiddel, vibrationsafgratning og affedtningsmiddel er godt nok ik sådan noget, der fylder i min verden og hverdag.

Og hvad er det? Vibrationsafgratning og lignende afgratning eliminerer grater. Grater, hvad er så det? Jo de opstår når metalemner forarbejdes og det kan nemt ødelægge delkomponenter i fx et maskineri. Så afgratning/vibrationsafgratning er vigtigt i adskillige industrier. Et tip er i øvrigt at gå efter vibrationsafgratning, hvor afgratning foregår mekanisk ved hjælp af vibration.

Affedtningsmiddel virker effektfult til at afvaske olie, snavs, sod, fedt med mere indenfor fødevarebranchen, industi, søfartsindustrien og landbrug. På arbejdet benytter kollegerne f.eks affedtningsmiddel til rengøring af inventar, gulve, fliser og plast, så jeg kan forstå at affedtningsmiddel er et godt allround-middel.

Kølemiddel bliver som navnet antyder anvendt i systemer med køling. F.eks i køleskabe og i varmepumper. Kølemiddel kan være alt fra ammoniak, til vand og nitrogen med mere.

Jamen dog, alle de ualmindelige termer som kølemiddel, vibrationsafgratning, afgratning og affedtningsmiddel, imens man starter i uvant arbejde. Lidt hårdt.